Friday 16 December 2011

Καιρός να αρχίσουμε να γνωριζόμαστε

Δεν μπορώ με τίποτα φέτος να βρω αυτό το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Λίγο ο καιρός που είναι καλοκαιρινός, λίγο ή μάλλον πολύ αυτή η κρίση, ακόμα πιο πολύ που προσπαθώ να στήσω μια καινούρια δουλειά και παει αργάααααα.....όλα αυτά διώχνουν το πνεύμα απο το σπίτι μου. Σε μια προσπάθεια να το καλέσω στόλισα το δέντρο αρκετά νωρίς μήπως και τα φωτάκια κάνουν τα μαγικά τους αλλά τίποτα. Αγόρασα κάτι λίγα καινούρια στολίδια μήπως και αυτά μου βρουν αυτο το .....πνεύμα αλλά πάλι τίποτα.

'Ετσι είπα να φτιάξω μελομακάρονα μήπως και μέσω των μυρωδιών έρθει αυτό το πνεύμα στο σπιτάκι μου. Τα γλυκά των Χριστουγέννων δεν τα κατέχω γιατι δεν τα τρώω. Για κάποιο λόγο δεν με ενθουσιάζουν. Οπότε διάβασα, έψαξα και νομίζω οτι βρήκα τέλειους. Τούς έφτιαξα και η αδερφή μου ενθουσιάστηκε. Σας παραθέτω την συνταγή ή οποία είναι του 'Ακη Πετρετζίκη.






400 γρ.  χυμό πορτοκάλι
400 γρ.  σπορέλαιο
180 γρ.  ελαιόλαδο
50 γρ.    άχνη ζάχαρη
1/2         κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 - 3       κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/4         μοσχοκάρυδο
1            κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

ΥΛΙΚΑ - μείγμα 2
1000 γρ. αλεύρι
200 γρ.   σιμιγδάλι ψιλό

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι:
500 γρ.   νέρο
800 γρ.   ζάχαρη
150 γρ.   μέλι
1 πορτοκάλι
3 στικ κανέλλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Θέλουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά. Εγω δοκίμασα το μείγμα για να δω την γεύση των μπαχαρικών. Δεν έχουμε όλοι μας τα ιδια γούστα.
Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε πολύ απαλά, για πολύ λίγο, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί προσοχή να μην κόψει το μείγμα και βγάλει τα λάδια του.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν.
Το ψήσιμο εξαρτάται απο το μέγεθος των κουραμπιέδων. Εγώ τα έκανα μπουκίτσες περιπου 18γρ. -20γρ. το καθένα οπότε τα έψησα περίπου 16-18 λεπτά.
Με το που θα τα βγάλουμε απο το φούρνο τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα και τα σουρώνουμε.
Τα απλώνουμε πάνω σε μια σχάρα και απο κάτω έχουμε ένα ταψί και περιχύνουμε με μέλι. Αφήνουμε να στραγγίσουν τοποθετούμε στις πιατέλες μας και πασπαλίζουμε με καρύδια.

Είναι τέλεια!!!! Δοκιμάστε τα.

 

1 comment: